Wat kun je verwachten

Indien je straks borstvoeding wilt gaan geven, kan je rekenen op alle hulp en begeleiding die je nodig hebt van ons ervaren kraamverzorgsters.

Het borstvoedingsbeleid van onze organisatie is volledig ingericht volgens de vijf standaarden van het Baby Friendly Hospital Inititative-programma van Unicef/WHO.

Voorbereiding tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap begint ook de voorbereiding op borstvoeding. We geven informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Zo kun je deze keuze samen met je partner maken. Maak ook gebruik van de informatie van de borstvoedingsorganisaties en de informatiefilm op de website van Verloskundigen Vida.

Direct na de geboorte

Meteen na de geboorte ligt de baby met zijn of haar blote lijfje lekker tegen je aan. We zorgen voor rust, zodat jullie als ouders alle tijd hebben om te genieten van dat bijzondere eerste uur met elkaar. Je pasgeboren baby voelt je warme huid en gaat vaak al op zoek naar de borst.

De meeste baby’s hebben het eerste uur na de geboorte een sterke zuigreflex en zijn erg helder. Wacht tot de baby begint te zoeken en te smakken en leg hem dan aan. Als je de baby snel na de geboorte kunt aanleggen, komt de borstvoeding sneller op gang. Bovendien leert hij juist in dit uur hoe hij goed uit de borst kan drinken. In de rest van de kraamweek, als hij soms erg slaperig kan zijn, heeft hij daar profijt van.

Probeer de eerste 24 uur minstens elke 2 tot 3 uur aan te leggen, liefst beide borsten. Zo komt de borstvoeding het snelst op gang. Leg je baby minimaal 8 tot 12x per 24 uur aan, probeer verder niet op schema te voeden, maar voed je baby zodra hij wakker wordt of erom vraagt.

Onze kraamverpleegkundige Maria van Starkenburg is naast verpleegkundige ook lactactiekundige en heeft haar eigen praktijk. In de kraamtijd kan ze jullie al bijstaan en voorzien van adviezen, mocht er meer hulp nodig zijn dan maakt ze een afspraak met jullie. Ook na de kraamtijd kunnen jullie haar hulp inzetten.

Ook werken we vaak samen met Heleen Hilgers en Myrte van Lonkhuijsen.

Op de site van de Islamitische Borstvoedingsorganisatie vind je veel info over borstvoeding en vasten en borstvoeding en de Islam.

Voordelen van borstvoeding

  • Moedermelk bevat afweerstoffen die je kindje beschermen tegen ziekten en infecties. De eerste melk (colostrum) is een eerste vorm van afweeropbouw.
  • Kinderen die borstvoeding krijgen zijn minder vaak ziek.
  • Er is 5 maal minder kans op opname in het ziekenhuis tijdens het eerste levensjaar.
  • Moedermelk speelt een belangrijke rol bij de groei van hersenen en zenuwweefsel.
  • Borstvoeding bevordert de kaakontwikkeling
  • Borstgevoede kinderen hebben minder last van diaree en middenoorontstekingen.
  • Jouw eigen melk is precies afgestemd op de behoefte van jouw baby. Het bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die hij of zij in de eerste 6 maanden nodig heeft. De samenstelling van de melk verandert naar gelang de behoeft van je kind.
  • Moedermelk is altijd beschikbaar, altijd op temperatuur, is steriel, licht verteerbaar, kan niet bederven en geeft geen afval.
  • Vrouwen die borstvoeding hebben gegeven, hebben minder kans op borst- of eierstokkanker.

Begeleiding tijdens de kraamtijd

De baby mag dag en nacht bij jullie blijven en we geven uitleg en ondersteuning, zodat jullie allebei wennen aan borstvoeding geven en nemen.

De baby mag drinken naar behoefte en dat is de eerste weken heel vaak. De borstvoeding komt daardoor goed op gang. Want hoe vaker je voedt, hoe meer melk je geeft. Voed ook lang genoeg (15-20minuten per borst). Bijvoeding is haast nooit nodig. Praktisch alle vrouwen kunnen meer dan genoeg moedermelk produceren.

We leggen uit welke houding prettig is om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort er niet bij. Het is een teken dat je hulp nodig hebt, om met plezier de borst te geven.

Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunnen jullie tijdelijk niet bij elkaar zijn. We helpen dan met afkolven.

Jonge baby's kunnen in de war raken door een fopspeen of een flesje. Ze drinken dan niet zo goed meer aan de borst. We adviseren daarom, om voorlopig liever geen fopspeen of flesje te geven. Door een fopspeen drinkt je baby ook minder vaak aan de borst.

Voor meer informatie over borstvoeding, kolven, borstvoeding en werken verwijzen we je naar:
deboezemvriend.nl
lalecheleague.nl
borstvoedingnatuurlijk.nl

Onze eigen online borstvoedingsvoorlichting door onze lactatiekundige Maria.

Jippiejoe.nl/cursus-borstvoeding

Flesvoeding

Flesvoeding is een goed alternatief voor als je geen borstvoeding kan of wilt geven. Indien er allergieën voorkomen in jullie familie adviseren wij hypo-allergene melk. De eiwitten in hypo-allergene flesvoeding (koemelkeiwitten) hebben een speciale behandeling ondergaan, ze zijn gesplitst tot kortere eiwitketens. Als deze kleinere eiwitten de darmwand passeren zal het lichaam ze niet zo snel herkennen als lichaamsvreemd. De kans op een allergische reactie is hierdoor kleiner.

Voed de baby afwisselend per arm om een mogelijke voorkeurshouding te voorkomen. Laat het liefst maar 1 of 2 personen steeds de fles geven, teveel wisseling kan te onrustig zijn voor jullie baby. Leg jullie baby regelmatig met zijn huid tegen de blote huid, uit onderzoek is gebleken dat huid op huid contact ervoor zorgt dat de baby blijer is, de temperatuur van de baby stabieler en normaler is, het hart en de ademwaarden stabieler en normaler zijn en de bloedsuikers van de baby hoger zijn.

Als jullie bijvoeding (flesvoeding na de borstvoeding) moeten geven, adviseren wij altijd een fles met een brede speen, om zoveel mogelijk de techniek van het aan de borst drinken na te bootsen.

Na de kraamtijd

Na afloop van de kraamtijd kunnen jullie voor begeleiding bij borstvoeding terecht bij het consultatiebureau.

We geven jullie ook informatie over de borstvoedingsorganisaties.
Daar zijn vrouwen actief die zelf hun kinderen gevoed hebben en na een extra training allerlei vragen kunnen beantwoorden. Meestal is deze ondersteuning gratis, vraag naar de kosten.

Naast deze organisaties kunnen jullie ook terecht bij het geboortecafe in Amsterdam zuidoost. Dit is een ontmoetingsplek waar je andere jonge moeders kunt ontmoeten om onder het genot van een kopje thee ervaringen uit te wisselen. Voor meer informatie: https://verloskundigenvida.nl/het-geboortecafe/

WHO/ Unicef raden je aan om de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven. Daarna heeft je baby ook ander voedsel nodig. Je kunt borstvoeding blijven geven zo lang als jij en je baby willen.

menu